Hoofdconclusie 4: Import

Hoofdconclusie 4

Houdt de groei van import aan?

De import van gebruikte personenauto’s stijgt al enkele jaren fors. Sinds 2014 is deze meer dan verdubbeld. In 2018 groeide de import met 14,9% naar een recordaantal van 227.200 occasions. Deze groei komt door een sterke vraag naar occasions in ons land, mede veroorzaakt door de beperkte beschikbaarheid vanuit de binnenlandse nieuw verkopen van de afgelopen jaren. Er worden al jaren relatief weinig nieuwe personenauto’s verkocht, en bovendien bestaat een groot deel daarvan uit grote aantallen overeenkomstige typen die vooral vanwege bijtelling gekozen worden, maar niet altijd aansluiten op voorkeuren van occasionkopers. Import is dan de ideale aanvulling van de vraag.

Veel auto’s jonger dan

5 jaar geïmporteerd

Jonge occasions

Dat zijn vooral veel jonge auto’s. Meer dan de helft is jonger dan 5 jaar, en daarin zat ook de grootste groei in 2018. De import van occasions jonger dan een jaar verdubbelde bijna, waarmee dit een stevige concurrent voor nieuwe auto’s begint te worden. Ook auto’s van 15 tot 23 jaar worden steeds meer geïmporteerd, deels omdat deze voor zakelijk gebruik fiscaal interessant zijn.

Mini-SUV in trek

Er is in 2018 een einde gekomen aan de groei in import van hele kleine auto’s uit het A-segment. De segmenten daarboven, van het B-segment tot aan de grootste limousines, groeiden allen. Het aantal SUV’s nam met de helft toe, vooral kleine SUV’s kwamen in veel grotere getale naar ons land. Dat zijn veelal jonge SUV’s, de gemiddelde leeftijd van de geïmporteerde mini-SUV lag op 2,4 jaar. Opvallend is dat een importauto uit het A-segment juist een stuk ouder is, gemiddeld 7,5 jaar.

Geïmporteerde jonge Mini-SUV

2,4 jaar oud

Flinke importstijging Renaults:

28%

Vooral Volkswagen

Ongeveer 1 op de 5 geïmporteerde occasion is een Volkswagen. Ook op modelniveau steken de VW Golf en Polo ver boven andere modellen uit. Het aantal Renaults groeide in 2018 met maar liefst 28% waardoor dit merk naar de tweede plaats op de importlijst klom. Daarentegen kwamen er minder occasions van de PSA-merken naar ons land. Dat kwam vooral door een teruggang bij de kleinste modellen. Enorme groei was er bij diverse kleinere SUV-achtigen, met name de Renault Captur en Nissan Qashqai.

Spanje en Kroatië in opkomst

Gekeken naar de landen waar occasions vandaan worden gehaald, blijven Duitsland en België het belangrijkst. Er kwamen 80% meer occasions uit Spanje, waardoor dit land naar de derde plaats steeg. Uit Spanje komen opvallend veel auto’s jonger dan een jaar, vaak ex-rentals. Deze jonge occasions worden ook steeds vaker uit Oost-Europa gehaald. Kroatië is daarin de sterkste bronmarkt.

80%

meer auto’s
uit Spanje

Sterke groei import hybrides en elektrische auto’s

Minder diesels

Ondanks de sterke groei in import daalde het aantal geïmporteerde diesels. De gevreesde stroom van Duitse diesels blijkt dus sterk mee te vallen. Binnen de diverse segmenten grotere occasions is wel de helft van geïmporteerde auto’s een diesel. Bij kleine auto’s is dat nauwelijks het geval. De import van hybrides en elektrische auto’s groeit daarentegen snel.

Langdurige groei bij bedrijfsauto’s

Ook de import van gebruikte bedrijfsauto’s groeit sterk. In 2018 zijn er voor het eerst meer dan 20.000 occasions geïmporteerd. Daarmee is er nu al gedurende 5 jaar sprake van groei. Dit komt voort uit de sterke vraag op de binnenlandse occasionmarkt.

Meer dan

20.000 bedrijfsauto’s
geïmporteerd

30% van de geïmporteerde bestelauto’s is een Mercedes

Vooral jonge en grote bestelauto’s

60% van de import bestaat uit bedrijfsauto’s jonger dan 5 jaar. Dit is tevens de categorie die het meest groeide in 2018. Het belangrijkste segment zijn de grootste bestelwagens. In 2018 groeide import van kleinere bestelauto’s (A- en B-segment) echter sterker. Hoewel 30% van de import een Mercedes betreft, groeiden Ford en Fiat in 2018 het meeste.

De meeste gebruikte bedrijfsauto’s worden uit Duitsland of België gehaald. Naast Duitsland groeide vooral import vanuit Scandinavië sterk in 2018.

Opvallende grafieken over import

Gemiddelde leeftijd importauto per segment