Hoofdconclusie 2: Kanalen

Hoofdconclusie 2

Groeien merkdealers en universelen naar elkaar toe?

Al jaren wordt er voorspeld dat het aantal autobedrijven drastisch gaat afnemen. Die ontwikkeling is echter nog alsmaar niet terug te zien in de realiteit. Sterker nog, in 2018 is het aantal bedrijven dat occasions verkocht met bijna 700 gestegen. In de voorgaande 2 jaren steeg het aantal autobedrijven ook al.

Meer grote

Autobedrijven

Meer grote autobedrijven

Groot wordt groter, de sterkste toename was er onder de grootste bedrijven, die meer dan 200 occasions in een jaar verkopen. In 2018 nam het aantal bedrijven dat meer dan 100 occasions verkocht met 315 toe. Van deze grotere bedrijven is meer dan 60% een universeel autobedrijf. Toch verkoopt een vestiging van een merkdealer gemiddeld nog steeds 2,8 keer zoveel occasions als een universeel autobedrijf. De concentratie in de branche neemt weliswaar toe, maar er zijn nog steeds erg veel bedrijven die slechts één of twee occasions in een maand verkopen.

Dezelfde markten

Inmiddels is bij merkdealers gemiddeld een derde van alle verkochte occasions van een vreemd merk. Dat aandeel vreemd merk is in 2018, net als in 2017, toegenomen. Vooral dealers die geen onderdeel uitmaken van een dealergroep verkopen meer vreemd merk.

Bij universele autobedrijven is er juist een verschuiving naar jongere occasions zichtbaar. Vooral in de categorie tot 2 jaar oud, waar universelen traditioneel weinig vertegenwoordigd zijn, werden zij in 2018 actiever. Beide verkoopkanalen gaan elkaar steeds meer beconcurreren op de occasionmarkt. Universelen worden steeds vaker als een goed alternatief voor de merkdealer gezien, terwijl de merkdealers steeds vaker een multimerk-occasioncentrum worden.

Het enige autosegment waar het merkkanaal de markt nog domineert, is dat van de compacte SUV’s. Van de occasions bij dealers is al 1 op de 6 een SUV. Bij universelen nam het aantal occasion uit het A-segment in 2018 sterk toe. Voor beide kanalen is het B-segment in toenemende mate de grootste markt.

1 op 6 occasions bij dealers is een SUV

60% verkoopt gebruikte personen- als lichte bedrijfsauto’s

Vaak een enkele bedrijfsauto

Ruim 60% van de autobedrijven verkoopt zowel gebruikte personen- als lichte bedrijfsauto’s. Onder merkdealers bedraagt dat zelfs 70%. Toch gaat het bij de helft van de bedrijven om maximaal drie bedrijfsauto’s in een jaar. Daarmee blijft de ervaring die op deze markt opgedaan wordt zeer beperkt. Slechts een enkel bedrijf richt zich alleen op bedrijfsauto’s.

Opvallende grafieken over kanalen

Groei B2C occasionverkopen top 10 modellen

Aantal verkopen per type bedrijf

Verdeling bedrijven naar verkochte voertuigsoorten