Hoofdconclusie 1: Verkopen

Hoofdconclusie 1

Waarheen verschuift de voorkeur van de occasionkoper?

Voor de occasionmarkten was 2018 een goed jaar. Consumenten kochten 3% meer gebruikte personenauto’s. De verkopen tussen consumenten onderling namen toe, maar autobedrijven profiteerden het meeste van de stijgende verkopen. Daarmee laat de autobranche al voor het vijfde achtereenvolgende jaar groei zien. Die komt voort uit de positieve economische ontwikkeling en uit een verschuiving onder particuliere kopers van nieuwe auto’s naar jonge occasions. De grootste groei wordt dan ook gerealiseerd bij occasions tot en met 8 jaar oud. Er werden juist minder auto’s van 9 tot 18 jaar oud verkocht. Deze groeiende verkoop wordt deels gevoed vanuit de eveneens in 2018 toegenomen import van occasions.

Kleine auto’s en
mini-SUV

populair

Klein en hoog zijn populair

Vooral de populariteit van kleine auto’s stijgt. Het B-segment is in verkoopaantallen het grootste van de occasionmarkt en groeit verder. Verkopen van middenklassers uit het D-segment zijn al 3 jaar achter elkaar gedaald. De voorkeur van autokopers verschuift steeds ook meer naar SUV’s. De verkopen van SUV’s namen in 2018 met bijna een derde toe, waarbij mini-SUV’s het snelst stegen. Deze groei gaat ook sterk ten koste van de MPV.

Meer diesels verkocht

Nadat de verkopen van gebruikte diesels in 2017 terugliepen, zijn er in 2018 toch weer meer gebruikte diesels verkocht. Verkopen van benzineauto’s en hybrides stegen wel sterker. Plug-in hybrides werden juist minder verkocht; deze gaan steeds vaker naar het buitenland. Tweedehands EV’s komen steeds meer beschikbaar op de occasionmarkt; verkopen hiervan verdubbelden in 2018.

Veel meer EV'S verkocht

Opel Astra

uit top 5


Premiummerken en kleine modellen

Gekeken naar de ontwikkeling van merken in de afgelopen jaren, valt op dat Toyota en Skoda gestaag groeien. Ford en Fiat laten daarentegen een voortdurende daling zien. In 2018 groeiden premiummerken het sterkst, waarbij vooral Mini, Porsche en Tesla eruit springen.


Verkopen van de Renault Clio nemen toe, waardoor dit model naar de vierde plaats in de ranglijst van meeste verkochte occasions steeg. De Opel Astra wordt minder verkocht, waardoor dit model voor het eerst niet meer in de top 5 voorkomt. Ook verkopen van belangrijke auto’s uit het D-segment als de Volkswagen Passat en Ford Mondeo namen sterk af. Groei is er verder vooral bij (kleinere) modellen die ook veel terugkwamen vanuit (private) lease, zoals de Fiat 500, Volvo V40 en Toyota Aygo.

Groei bij bedrijfsauto’s

Ook de markt voor bedrijfsauto’s laat al jaren een groei zien. In 2018 werden er 4,6% meer occasions verkocht, waarbij opvallend genoeg de sterkste groei te zien was in verkopen tussen eindgebruikers onderling. Maar ook autobedrijven verkochten meer, met vooral veel groei bij jonge bedrijfsauto’s tot 5 jaar.

In 2018 4,6%

meer verkochte occasions

Kleine bestelauto’s

meest verkocht


Steeds meer grote bedrijfsauto’s

Het meeste verkochte segment bedrijfsauto’s zijn de kleine bestelauto’s, met daarin bijvoorbeeld de VW Caddy. Verkopen in dit segment zijn in 2018 gedaald. Groei was er in het segment Middelgroot en vooral bij Groot. Maar ook de verkopen van pick-ups groeien snel. De populariteit van naar bedrijfsauto geconverteerde personenauto’s daalt daarentegen.

Markt gedomineerd door Europese merken

Verkopen van alle grote Europese top 10-merken zijn in 2018 gestegen. Vooral Ford, Mercedes, Renault en Iveco groeiden sterk. Daarentegen is de verkoop van Nissan en kleinere Aziatische merken afgenomen. Het aandeel van Aziatische merken is hiermee gekrompen van 11% in 2011 tot 6% in 2018.

Aandeel Aziatische merken op 6% in 2018

Verkoop Dodge Ram 1500 is verdubbeld

Amerikaanse pick-up wordt populair

De ontwikkelingen van de segmenten zijn terug te zien in de verkopen op modelniveau. In 2018 daalden verkopen van de kleine bestelauto’s VW Caddy, Peugeot Partner en Citroën Berlingo. Sterke groei was er bij de grotere Mercedes-Benz Sprinter, Ford Transit Custom en de Renault Trafic. Opvallende groeier is verder de Dodge Ram 1500, waarvan de verkopen in 2018 verdubbelden.

Opvallende grafieken over verkopen

Verdeling B2C verkopen naar segmenten

Verdeling B2C verkopen naar brandstof

Ontwikkeling B2C verkopen top 10 merken

Top 10 B2C verkochte modellen bedrijfsauto’s

"Stijging van 2,7% van de B2C-markt"

Volkswagen Caddy en
Transporter populair